زیست شناسی دریا رشته ای به وسعت و عمق دریا


زیست شناسی دریا رشته ای به وسعت و عمق دریا فاما كیش: این روزها تب اعلام نتیجه كنكور و انتخاب رشته در میان دانش آموزان و البته خانواده ها بالا گرفته است. خبرگزاری ایسنا خلیج فارس در نظر دارد تا با گفت وگو با كارشناسان رشته های مختلف در این فرصت اندك به معرفی رشته های دانشگاهی اقدام نماید تا كمك و راهنمایی به دانش آموزان باشد.


به گزارش فاما كیش به نقل از ایسنا، بیش از 70 درصد كره ی زمین را آب اقیانوس ها و دریاها پوشانده است كه سبب شده تا بیش از 90 درصد تجارت جهانی با استفاده از حمل ونقل دریایی صورت گیرد كه این روند در آینده هم چنان رو به رشد است. پیش بینی ها از آن حكایت می كند كه تا سال 2050 جمعیت كره ی زمین حدود 11 میلیارد خواهد شد كه تامین نیازهای این میزان جمعیت به انرژی و منابع یك چالش اساسی به حساب می آید كه تنهاترین و بهترین راه جهت غلبه بر این چالش روی آوردن به "اقیانوس ها" و "دریاها" است. از سویی 40 درصد از جمعیت جهان در مناطق ساحلی و دلتاها زندگی می كنند و 90 درصد شهرهای پیشرفته و مدرن دنیا، شهرهای ساحلی و بندری هستند.در این بین كشورهای مختلف اقدامات زیادی را در دست اجرا و برنامه ریزی جهت سیطره بر اقیانوس ها و دریاها دارند كه نخستین آن توسعه "علوم" مرتبط به دریا است.
كشور ایران با داشتن 5800 كیلومتر طول نوار ساحلی و قرار گرفتن در كنار دو آبراه استراتژیك در شمال و جنوب یك كشور دریایی به حساب می آید. از بین استان های كشورمان كه 7 استان كشور شامل 3 استان در شمال و 4 استان در جنوب، مرز آبی یا نوار ساحلی دارند كه در این بین استان هرمزگان با داشتن 14 جزیره و هم بیش از 1100 كیلومتر مرز آبی بعنوان استانی كه بیشترین مجاورت را با دریا دارد و هم قرار گرفتن بزرگترین بندر تجاری كشور، بندر شهید رجایی و بزرگترین مجتمع كشتی سازی و فراساحل كشور در این استان، مهم ترین استان دریایی كشور به حساب می آید.
در كشور ما هم با عنایت به اهمیت موارد ذكرشده در سال ها و دهه های اخیر توجه به مقوله "دریا" بیشتر از قبل شده است و رشته های مختلف در رابطه با دریا در دانشگاه های مختلف تاسیس شده كه همچون آن ها می توان "مهندسی دریا"، "اقیانوس شناسی"، "زیست شناسی دریا" و "شیلات و دیگر رشته های مرتبط را نام برد.
معرفی مختصر از رشته ی كارشناسی زیست شناسی دریا
یك كارشناس ارشد زیست دریا در گفت وگو با ایسنا، منطقه خلیج فارس در مورد رشته "زیست شناسی دریا" عنوان كرد: زیست شناسی دریا رشته ای است كه دانشجویان را با انواع جانداران آبزی، مسائل مربوط به سازگاری ها و توانایی های ظاهری و بیولوژیك و چگونگی بهره گیری از این منابع عظیم آشنا می كند و آنها را از لحاظ علمی در زمینه شناسایی موجودات آبزی و تركیبات زیست فعال موجود در آن ها و كاربرد آن ها در زمینه های مختلف توانمند می سازد.
نورا برزكار افزود: علاوه بر این، این علم به بررسی خصوصیات اكولوژیك سیستم های آبی و شناسایی آلودگی های زیستی و غیر زیستی تاثیر گذار بر آب های سواحل، دریا و اقیانوس می پردازد و راهكارهای مقابله با این عوامل مخرب و حفاظت و نحوه بهره برداری پایدار از این منابع را به دانشجویان این رشته می آموزد.
چالش اشتغال برای دانش آموختگان این رشته وجود دارد
برزكار در مورد بازار كار رشته زیست شناسی دریا علی رغم تحریم ها و عوامل محدود كننده اظهار نمود: عوامل محدود كننده ای مثل تحریم ها به شكل مستقیم بر میزان بازار كار این رشته تاثیر محسوسی نخواهد داشت. اما، علی رغم برتر بودن این رشته علمی در سطح جهان و پتانسیل بالای آن، متاسفانه در كشور عزیزمان ایران، همواره چالش اشتغال برای دانش آموختگان این رشته وجود دارد كه دلیل اصلی این چالش ماهیت این رشته است كه بیشتر جنبه نظری دارد.
وی با اشاره به اینكه برای رشته نوپای زیست شناسی دریا در مقایسه با رشته های فنی و كاربردی زمینه كاری تخصصی فراهم نشده است تصریح كرد: اما امید است در آینده نه چندان دور شاهد پیشرفت گسترده تر و برنامه ریزی هوشمندانه تری در ارتباط با مساله اشتغال این رشته كاربردی دریایی باشیم تا بتوانیم از این نعمت عظیم خدادادی بهترین استفاده را در صنایع مختلف پزشكی، دارویی، غذایی، آرایشی بهداشتی، چرم سازی و غیره داشته باشیم.
سازمان ها و ارگان های دریایی می تواند مقصدی برای دانش آموخته های این رشته باشد
این كارشناس ارشد زیست شناسی دریا در مورد ارگان ها و سازمان های در رابطه با این رشته اظهار داشت: به صورت كلی هر ارگان و سازمانی كه به نحوی مرتبط به دریا و سواحل باشد، می تواند مقصدی برای دانش آموخته های این رشته باشد كه برای مثال می توان به سازمان محیط زیست، سازمان شیلات، پژوهشگاه های مربوطه مثل؛ پژوهشگاه اكولوژی دریای عمان و خلیج فارس در بندرعباس و دیگر موارد اشاره نمود.
محدودیتی برای تحصیل خانم ها در این رشته وجود ندارد
برزكار با اشاره به اینكه از نظر شرایط تحصیل، حتی در مقاطع تحیلات تكمیلی و دكتری هم منعی برای حضور خانم ها وجود ندارد خاطرنشان كرد: امروزه بیشتر دانشجویان در این رشته متشكل از خانم ها هستند.
وی افزود: از نظر شرایط كار نیز، در صورت مهیا شدن فرصت شغلی، یك دانش آموخته خانم همانند دانش آموخته ی آقا، توانایی های لازم را دارد.
این كارشناس ارشد زیست شناسی دریا با اشاره به اینكه حدودا تمامی گرایش ها برای خانم ها و آقایان شرایط یكسانی دارد ابراز كرد: اما برخی از فرصت های شغلی در هر یك از گرایش ها كه جنبه ی فعالیت میدانی دارند مانند فعالیت های اكولوژیكی می تواند برای خانم ها مقداری مشكل باشد، اما در صورت وجود علاقه، می توان گفت تفاوتی برای خانم ها و آقایان چه از نظر تحصیل و چه از نظر كار، وجود ندارد.
انتخاب گرایش در مقطع ارشد انجام می شود
این كارشناس ارشد زیست دریا در مورد گرایش های این رشته عنوان كرد: رشته زیست شناسی دریا دارای گرایش های: جانوران دریا، بوم شناسی (اكولوژی) دریا، گیاهان دریا، آلودگی دریا و زیست فناوری دریا است كه البته انتخاب گرایش در مقطع ارشد انجام می گردد.
بزركار در ادامه افزود: شرایط ادامه تحصیل در خارج از كشور در این عنوان رشته، تفاوتی با دیگر رشته ها ندارد.
وی در مورد امكان پیشرفت این رشته در ایران تصریح كرد: امروزه امكان تحصیل در این رشته تا بالاترین مدرك دانشگاهی وجود دارد پس شرایط پیشرفت در این رشته در كشورمان فراهم است.
بزركار با اشاره به اینكه امروزه امكان ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دكتری در این رشته وجود دارد خاطرنشان كرد: دانشگاه های هرمزگان، علوم و فنون دریایی خرمشهر، علوم دریایی چابهار، شهید بهشتی، تربیت مدرس و دانشگاه علوم تحقیقات تهران، در سال های تحصیلی مختلف با ظرفیت های متفاوتی مبادرت به پذیرش دانشجو می كنند.
امكان بورسیه در این رشته وجود دارد
این كارشناس ارشد زیست شناسی دریا با اشاره به اینكه امروزه با عنایت به سیاست های وزارت علوم امكان بورسیه تحصیلی خارج از كشور اكثراً متمركز بر مقطع دكتری است اظهار داشت: در چند سال اخیر تنها شاهد اعطای بورسیه برای اعضای هیات علمی این رشته بوده ایم. همینطور در سال 94 ظرفیت اختصاص داده شده برای اعزام دانشجویان پذیرفته شده در این مقطع تنها یك نفر بوده است.
بزركار افزود: اما علاوه بر بورسیه ی وزارت علوم، دانشجویان علاقه مند با بررسی و پیگیری های خود می توانند از شرایط بورسیه دانشگاه های خارج از كشور چه در مقطع ارشد و چه در مقطع دكتری، برخوردار شوند كه این نوع بورسیه ها شرایط و قواعد خاص خودش را دارد و با عنایت به نوپا بودن این رشته استقبال از انواع بورسیه های تحصیلی وجود دارد.
مركز رشد دانشگاه تلاش در استقبال و پشتیبانی از دانشجویان كارآفرین دارد
دانشجوی دكتری دانشگاه هرمزگان در مورد فضا و فرهنگ این دانشگاه ابراز كرد: متاسفانه شرایط لازم برای برقراری ارتباط علم و صنعت فراهم نشده است و به نحوی زنجیره علم از صنعت جدا است. دلیل اصلی این جدایی، جنبه آموزش محور بودن آن است.
برزكار در ادامه خاطرنشان كرد: می بایست دانشجویان را به سمت ایده های نوین و نوآورانه هدایت و تشویق كرد و دانشجویان را آگاه و مشتاق بر فعالیت های صنعتی و كارآفرینی ساخت.
وی بیان كرد: مركز رشد دانشگاه تلاش در استقبال و پشتیبانی از دانشجویان كارآفرین را داشته و دانشكده ی علوم و فنون دریایی كه عرضه دهنده ی این رشته از مقطع كارشناسی تا دكتری است، دارای فعالیت بیشتری بوده به نحوی كه همواره دانشجویان این رشته در این دانشكده در جشنواره ها، همایش ها، نمایشگاه ها و كنفرانس ها حضور پررنگ دارند و علاوه بر این شاهد كسب رتبه و افتخار از جانب دانشجویان هم بوده ایم.




1397/05/14
14:18:51
5.0 / 5
4872
تگهای خبر: آب , پیشرفت , خلیج فارس , دریا
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش