ماجرای سفر جنجالی یوزپلنگ ها از تهران به توران چه بود؟


ماجرای سفر جنجالی یوزپلنگ ها از تهران به توران چه بود؟ فاما كیش: درباره نحوه انتقال دو یوز از پارك پردیسان به سمنان دو روایت مختلف وجود دارد.



نیو صدر: صبح روز گذشته بدون هیچ اطلاع رسانی قبلی مسئولان سازمان محیط زیست خبر از بیهوشی و انتقال دو یوزپلنگ از تهران به سمنان دادند كه خیلی از فعالان محیط زیست را نگران كرد.
ساعت ۹ بامداد روز گذشته سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام نمود كه قصد دارند، كوشكی و ایران یوزهای نر و ماده محافظت شده در پارك پردیسان را برای تكثیر به توران منتقل كنند و برای این كار یك تیم دامپزشكی در حال بیهوش كردن این حیوان است. این اقدام بعنوان قسمتی از برنامه سازمان محیط زیست برای نجات و بقای یوزپلنگ های ایران اعلام گردید.
شهاب الدین منتظمی، مدیركل دفتر مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست در این رابطه به خبرآنلاین می گوید: «در رابطه با برنامه ریزی ما برای تكثیر مدت ها كار كارشناسی انجام شد، اما تا اواسط اسفند روی محل انتقال یوزپلنگ ها تصمیم گیری قطعی نشده بود. پس از این كه توران بعنوان محل انتقال انجام شد، منتظر شدیم تا در روزی كه شرایط مساعد بود این عملیات صورت گیرد و امروز این اتفاق رخ داد.»
چه چیزی خبر انتقال یوزها را پنهان كرد؛ ترس یا كروناویروس؟
اما این مساله از جهات مختلفی برای دوست داران و كارشناسان محیط زیست شوكه كننده بود، چونكه تا بامداد روز گذشته هیچ كسی از قطعی شدن انتقال یوزها به توران خبر نداشت.
حتی كار بجای رسید كه گروهی از خبرنگاران و فعالان رسانه ای در نامه ای به مدیركل روابط عمومی سازمان محیط زیست نسبت به این مساله اعتراض كردند. در قسمتی از این نامه آمده است: «بدیهی است كه برای انجام عملیاتی با این درجه از اهمیت می باید شفاف عمل كرد. اگر این طرح از پشتوانه كامل تخصصی برخوردار است، چرا از رسانه ها مخفی نگه داشته شده است؟»
اما مسئولان سازمان محیط زیست بر این باور هستند كه در این رابطه هیچ مخفی كاری انجام نشده است و آنها قسمتی از اقدامات حرفه ای خودرا انجام دادند و حتی با انتشار تصاویر و اخبار مربوط به انتقال یوز، این خبر را اطلاع رسانی كردند.
منتظمی در این رابطه می گوید: «متاسفانه به حوزه حیات وحش نقدهای غیرفنی و حاشیه سازی انجام می شود. این یك كار فنی است، چه فرقی می كند یك روز یا چند روز پیش از اجرا این اتفاق اطلاع رسانی كنیم؟ البته قرار بود هم زمان از تعدادی خبرنگاران هم دعوت شود كه به سبب انتشار ویروس كرونا، امكان پذیر نبود.»
با وجود این برخی، انتقاداتی را كه طی چند ماه گذشته در مقابل پروژه های سازمان محیط زیست مثل انتقال آب وجود داشت، عامل عدم اعلام اجرای این پروژه می دانند.
مدیركل دفتر مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست، در این رابطه می گوید: «هیچ ترسی از انتقاد وجود ندارد، از سال ۹۷ درباره بحث تكثیر در اسارت یوز سازمان بارها نشست تخصصی به وجود آورده است و تصمیمان حرفه ای است. سازمان می خواهد روی سه یوز حاضر در پردیسان هم برنامه ریزی كند. سازمان اگر می ترسید امروز اخبار را آنلاین اعلام نمی كرد. ما مخلص همه انتقادات منطقی هستیم.»
اما این تنها حواشی انتقال یوزها از پردیسان نبود، نحوه انتقال آنها هم با ماجراهای عجیبی همراه شد؛ دو روایت یكی از سمت برخی خبرنگاران و فعالان محیط زیست و دیگری از سمت سازمان محیط زیست كه تعارض های زیادی با هم داشتند.

دو روایت متضاد از نحوه انتقال یوزها
بعد از اعلام خبر برنامه سازمان محیط زیست، در فضای مجازی خبری پخش گردید كه دارویی بیهوش سازی یوزپلنگ ها كه به آنها برخورد نكرده می توانسته منجر به مرگشان بشود.
سایت دیدبان محیط زیست ایران در این رابطه نوشته است: «اكیپی متشكل از دامپزشك و سایر نیروهایی كه به این منظور عازم پردیسان شده بودند به قدری مبتدی و كارنابلد بوده اند كه بعد از ساعت ها (حدود چهار ساعت) تعقیب وگریز موفق نشدند هیچ كدام از یوزها را بیهوش كنند.»
در ادامه هم گزارش های غیررسمی در فضای مجازی منتشر گردید كه پس از چهار پرتاب دارت به سمت كوشكی، او بیهوش نشده است، از شدت ترس خودرا به گوشه های قفس پرتاب كرده و از دهانش كف خارج شده است.
سایت روزنامه شهروند در این رابطه نوشته بود: «به گفته منابع آگاه، تابحال چهار دارت حاوی ماده بیهوشی به كوشكی تزریق شده و موفق به بیهوش كردن آن نشده اند اما ایران، یوزِ دیگر، بیهوش شده و در حال انتقال است. با وجود تمام انتقادات كارشناسان بنظر می رسد مسئولان سازمان در تلاش اند تنها یوزپلنگ های در اسارت جهان را عجولانه و در شرایطی نامناسب به استان دیگری انتقال دهند.»
بعد از اعلام خبر برنامه سازمان محیط زیست، در فضای مجازی خبری پخش گردید كه دارویی بیهوش سازی یوزپلنگ ها كه به آنها برخورد نكرده می توانسته منجر به مرگشان بشود.
اما سازمان محیط‎ زیست این روایت های را تكذیب می كند. منتظمی در این زمینه می گوید: « اگر كسی مدرك دارد آنها را منتشر كند،. برخی گفتند از دهان كوشكی كف آمد كه اصلا درست نیست. اساسا دلسوزتر از همكاران من در سازمان محیط زیست پیدا نمی كنید.»
در واقع روایت رسمی ماجرا از این قرار است؛ یوز اول یعنی ایران با تزریق نخستین دارو بیهوش شد، آنرا وارد باكس كردند و بعد هم به هوش آمد. اما كوشكی با داروهای بیهوشی كمی بی حال شد و از هوش نرفت، بنا بر این برای دومین بار به او دارت پرتاب شد، اما باز هم بیهوش نشد و بنا بر این او را به توران منتقل نكردند.
منتظمی در این رابطه می گوید: «داروی بی خطر و با ضعیف ترین دز به كوشكی وارد شد اما نخوابید و ما دیگر او را بیهوش نكردیم. ما خودمان ریسك استفاده از دز بالاتر را نمی پذیریم. دارو داروی خوبی است و با این وجود ما از حداقل دز استفاده كردیم. این كار توسط یك تیم متخصص از دامپزشكان انجام شد اما اخبار غلطی منتشر گردید كه احساسات دوستداران محیطزیست را برانگیخته كرد.»
گفته می شود «ایران» حداكثر تا ۱۰ ساعت به توران منتقل می شود.
چند ماه پیش، پنج گورخر هنگام انتقال از منطقه توران به پارك ملی كویر كشته شدند و همین موضوع منجر به ایجاد ترس و وحشت زیادی درباره انتقال یوزها شده است.
منتظمی، مدیركل دفتر مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست، در این زمینه می گوید: «انشاالله هیچ گاه چنین اتفاقی رخ ندهد، البته عمر دست خدا است. باید بگویم این كار با اقدامات كاملا فنی انجام شد.»
۲۳۵۲۳۷


منبع:

1399/01/19
12:37:03
5.0 / 5
3105
تگهای خبر: آب , تخصص , سازمان , سایت
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش