در گفت وگو با فاما كیش اعلام شد

زلزله­ های بندر چارک شاخصی برای افزایش مخاطرات طبیعی در سواحل خلیج فارس


زلزله­ های بندر چارک شاخصی برای افزایش مخاطرات طبیعی در سواحل خلیج فارس به گزارش فاما کیش پژوهشگر پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی با تکیه بر این که پراکندگی زلزله های بندر چارک در اطراف گنبدهای نمکی رخ داده است، رخداد فوج لرزه های این منطقه را شاخصی از افزایش مخاطرات طبیعی در سواحل خلیج فارس خواند.


دکتر مجید پورکرمان در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به زلزله های اخیر بندر چارک استان هرمزگان، توضیح داد: طبق گزارش مرکز لرزه نگاری کشور در ساعت ۱۰و ۵۳ دقیقه در محدوده بندر چارک زمین لرزه ای با بزرگی ۳.۸ در مقیاس ریشتر با عمق کانونی ۲۸ کیلومتری در تاریخ ۲۵ خرداد ماه ۱۴۰۱ اتفاق افتاده است و به فاصله ۲۰ دقیقه زمینلرزه دیگری در همان منطقه با قدرت ۴.۷ ریشتر در عمق ۱۴ کیلومتری رخ داد.
وی با اشاره به اینکه این روند تا ساعت ۹ و ۱۴ دقیقه روز ۲۶ خرداد سال ۱۴۰۱ ادامه داشت، اظهار نمود: آخرین لرزه این منطقه با قدرت ۳.۷ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری در ساعت ۱۵ و ۴۸ دقیقه رخ داد و نکته بسیار مهم در وقوع این لرزه ­ها، کاهش عمق کانونی زمینلرزه هاست، بخصوص لرزه ­های با قدرت بزرگتر از ۴ ریشتر که در ۲۶ خرداد ماه در اعماق ۸ تا ۱۰ کیلومتری رخ داده است.
پورکرمان تصریح کرد: در مجموع در این بازه زمانی در حدود ۳۸ زمینلرزه در این منطقه رخ داده است که موقعیت لرزه ها در شکل زیر نشان داده شده است:


پژوهشگر پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی افزود: همان طوری که در تصویر بالا مشاهده می شود، تمامی این لرزه ها در اطراف گنبدهای نمکی روستای "مغویه" اتفاق افتاده و بر مبنای مطالعه Jahani et al.، (۲۰۰۷) این گنبد نمکی همچون گنبدهای نمکی فعال در خط ساحلی خلیج فارس است.
وی با تکیه بر این که وقوع تعداد پر شمار این زمینلرزه ها با عمق کانونی کم در اطراف این گنبد نمکی نشان از فعالیت آن است، تصریح کرد: عوامل گوناگونی در زمینه فعالیتهای گنبدهای نمکی در مناطق ساحلی وجود دارد، اما بر مبنای مطالعات انجام شده در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی یکی از مؤثرترین این عوامل، افزایش تراز آب دریا و افزایش فشارهای هیدرواستاتیک به بستر خلیج فارس است.
پژوهشگر پژوهشگاه اقیانوس شناسی، افزود: نتایج مطالعه که توسط Pourkerman et al.، (۲۰۲۱) صورت گرفت، نشان داد که در ۱۴۰۰ سال پیش فعالیت­ های گنبدهای نمکی همزمان با تغییرات دیرینه آب دریا سبب جابجایی پوسته ساحلی در منطقه "بتانه" به میزان ۳.۲ متر شده است. در این مطالعه نشان داده شد که افزایش فشارهای هیدرواستاتیک به بستر دریا به دنبال تغییرات تراز آب دریا سبب افزایش فعالیت ­های گنبدهای نمکی در نواحی ساحلی شده است.
پورکرمان خاطرنشان کرد: با عنایت به افزایش چشم گیر تراز آب در خلیج فارس (۴.۱ میلی متر در سال؛ شکل ۲) روند افزایش فعالیتهای گنبدهای نمکی در نواحی ساحلی در آینده نزدیک وجود دارد. بنابراین مطالعات گسترده ای در زمینه بررسی روند دیرینه تغییرات تراز آب خلیج فارس و ارتباط آن با فعالیتهای گنبدهای نمکی و ارزیابی ابعاد مخاطرات آنها مورد نیاز است.






1401/03/29
23:29:44
5.0 / 5
455
تگهای خبر: آب , خلیج فارس , دریا , ساحل
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش