روزهای پرفروغ در انتظار سینمای هرمزگان


روزهای پرفروغ در انتظار سینمای هرمزگان فاما کیش: هرمزگان هم زمان با بزرگداشت صدمین سال ورود سینما به ایران 21 شهریورماه به عنوان ˮروز ملی سینماˮ شناخته و این روز به عنوان روزی نمادین وارد تقویم شد.


مادرم همیشه می گفت انگار در دلم رخت می شویند، دل شوره او را رها نمی کرد. شاید بنابراین بود که با وجود نزدیکی مدرسه به خانه ما، اجازه نمی داد با دوستانم به مدرسه بروم یا همراه آنان به خانه برگردم. این که مسیر مدرسه تا خانه را دوستانم چطور می گذراندند برای من حکم سیاره ناشناخته ای داشت که در پی کشفش بودم.
خواهرم که به دنیا می آید، تا هفت سال بعد از آن پدر و مادرم صاحب فرزندی نمی شوند، و هنگامی که ناامیدی در وجودشان رخنه کرده بود، آمدن من شادی آنان را دوچندان می کند. مادرم نذر کرده بود که اگر خداوند فرزند باردیگر ای به آنان هدیه بدهد، تمام فامیل و همسایه ها را سور بدهند و نام من می شود شادی.
انگار همین روز گذشته بود، روزهای پایانی پاییز، نم نم باران همراه با بادی که تار به تار گیسوان طلایی درخت ها را به یغما می برد. سوز سرمای زمستان از طریق رسیده و بر شاخه های بی جان رخنه می کرد. خورشید در اسارت ابرها شکوهش به سخره گرفته شده بود.
آخر هفته از آخرین ماه پاییز بود و جاده شلوغ و پر از مه. نم نم باران سکوت درختان را می شکست و تک برگ ها دست شاخه ها را رها می کردند. هوا گرگ و میش شده بود و تابلو بغل جاده 5 کیلومتری مقصد را نشان می داد. باردیگر چشمانم را بستم، دست های خواهرم دورم حلقه شد و آخرین خواب آرامم را تجربه کردم.
نفسم از ترس بند آمده بود و قلبم یکی در بین می زد. در آن سرمای بی رحم، از شدت تب ناگهانی خودم را در آغوش خورشید حس می کردم و شر و شر عرق از سر و رویم می ریخت و گویی بندبند استخوان هایم در جنگی نابرابر خورد می شدند.
او که رفت شادی هم از خانه ما رفت و تمام شبهای ما یلدا شدند. دستان پدرم می لرزد، نگاه مادرم به جاده است و چشمان من بارانی. ده سال از آخرین مسافرتمان می گذرد و جاده و سرما و باران برای ما تجربه ای تلخ رقم زد. پدرم هنوز خودش را نبخشیده، امروز بامداد مادرم دلداری اش می داد و می اظهار داشت: خودت را سرزنش نکن، تو کاری از دستت برنمی آمد، اگر آن راننده کامیون خوابش نمی برد و ماشین ما را از جاده منحرف نمی کرد... به اینجا که می رسد هق هق صدایش بلند می شود. باردیگر سکوت و... لرزش دستان پدرم و... نگاه مادرم...
هنگامی که فیلمی مقرر است ساخته شود، فیلم نامه نگاشته شده، بازیگرانش انتخاب شده اند و کارگردانی که سکان کار را به دست می گیرد. تا وقتی که روی پرده سینما نرفته است میتوان هر سکانس را بارها و بارها بازی کرد، نور و صدا را تنظیم کرد و بهترین تصویر را ثبت کرد، اما به ندرت و یا هیچ گاه داستان و نقش ها تغییر می کند.
ای کاش ها و حسرت های ما راهی تازه را به ما نشان نمی دهند و فیلم نامه و نقش ها همان است. و این را بدانیم که امکان تکرار سکانسی را نداریم و یک مرتبه تنها یک مرتبه فرصت داریم که زندگی نماییم. شاید همین چالش ها فرصت تغییر است تا آن قدر خوب از پس نقشمان برآییم که تیتراژ اختتام که بر پرده زندگی مان نقش بست، تماشاچیان ایستاده برایمان دست بزنند.
بعد از ده سال در اتاقش را گشودم، پرده ها را کنار زدم نور لبخند زد. نم نم باران و جاده و رقص برگ ها، من و دست های پدرم و نگاه مادر. دلم سفر می خواست، شادی برگشته بود و ما در اتاق خواهرم یلدا، آخرین شب پاییز را جشن گرفتیم...
برادران لومیر در سال 1895 میلادی دستگاهی به نام "سینماتوگراف " را راه اندازی کردند که تصاویر متحرک را نشان می داد. و هیچ گاه تصورش را نمی کردند که روزی در سرتاسر جهان اختراع آنان جای خودرا پیدا کند و به یک هنر و صنعت بزرگ تبدیل گردد. آنان روی فرش قرمز قدم نگذاشتند و اسکار به خانه نبردند، اما نامشان برای همیشه بر سر در سینما می درخشد.
مظفرالدین شاه در سفری که به اروپا داشت نخستین دوربین فیلم برداری و نمایش فیلم را در سال 1279 شمسی به ایران آورد و ابراهیم عکاس باشی اولین فیلم بردار ایرانی. این شروع تاریخ سینمای ایران است و هرساله 21 شهریور بعنوان " روز سینما " گرامی داشته می شود.
به بهانه این روز بر آن شدیم تا جویای احوال سینمای هرمزگان شویم. اگر از تاریخچه سینمای هرمزگان بخواهیم بیشتر بدانیم کتاب " تاریخچه سینمای هرمزگان " که توسط ایمان رضایی و احسان رضایی گردآوری و تألیف شده و انتشار یافته است می تواند بعنوان منبعی مکتوب مورد استفاده و استقبال علاقه مندان قرار گیرد. در این کتاب به پایه گذاران، فعالیت ها، رویدادهای مهم و.... سینمای هرمزگان پرداخته شده است.
"علیرضا زارعی" فیلم ساز و مدیر انجمن سینماگران استان هرمزگان و "مهرداد امیرزاده" فیلم ساز و مدرس سینما، دو تن از اهالی سینمای هرمزگان هستند که طی گفتگویی از خودشان و وضعیت سینمای هرمزگان می گویند. و هر دو معتقدند در این سالهای اخیر سینمای هرمزگان توانسته در میان استانهای جنوبی بدرخشد و آثارشان به جشنواره های بین المللی راه یابد و افتخارآفرینی کنند.
از محمود شاکری، شهاب آبروشن، اصغر بشارتی، سارا رضایی، عبدالعزیز قاسمی، عبدالحسین رضوانی، احسان رضایی و ایمان رضایی و مسعود میرزایی، بعنوان فیلم سازان موفق هرمزگانی نام بردند که با وجود بضاعت ها و کم و نقصان ها آثار درخشانی را تولید کرده اند. زارعی و امیرزاده معتقدند روزهای پرفروغی در انتظار سینمای هرمزگان است.
مهرداد امیرزاده، مدرس دانشگاه در رشته های سینما و عکاسی و فیلم ساز و تهیه کننده تلویزیون در گفتگو با خبرنگار ایسنا، در مورد ورودش به دنیای سینما اظهار داشت: تحصیلاتم را در رشته کارشناسی ارشد طراحی رسانه و هنرهای تصویری به پایان رساندم. علاقه من به سینما و قاب جادویی آن از کودکی شکل گرفت و رفته رفته به جمع عاشقان سینما پیوستم.
وی ادامه داد: بعد از گذراندن آموزش های سالانه و دوره های فیلم سازی در سال 80 وارد انجمن سینمای جوان شدم. و در همان سال بعد از مهاجرت به بندرعباس و با دیدن آگهی ثبت نام فیلم سازی در مجله فیلم، با شماره انجمن هرمزگان که در آگهی درج شده بود تماس گرفتم، و با شرکت در آزمون پذیرفته شدم.



امیرزاده ضمن اشاره به روند رو به رشد سینمای هرمزگان اظهار نمود: سینمای هرمزگان چند سالی در خواب و رکود کاملی بود، و الان که چند سال از آن روزها و از زمان شروع جهش می گذرد، مدتی زمان می برد تا به جایگاه اصلی خودش برسد. و برای رسیدن به اوج با قدرت و تمام قوت، آموزش ها و برگزاری جشنواره ادامه دارد تا در آینده ای نزدیک شاهد به فروغ رسیدنش باشیم.
این فیلم ساز و مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: سینمای هرمزگان این روزها با انگیزه و پرانرژی در جریان است و در زمینه های آموزش، تولید و هر اتفاقی که لازمه یک سینمای پویاست درحال پیگیری و انجام است. جو ناامیدی سالهای گذشته کم کم در میان اهالی سینمای هرمزگان درحال رخت بر بستن است و نوید روزهای خوش می دهد.
وی با بیان این مطلب که در سرتاسر استان کارگاه های آموزشی مجانی برگزار می گردد افزود: امور سینمایی ارشاد حرکت خوبی را شروع کرد، احسان رضایی مسئول امور سینمایی استان از اعضای سینمای جوان و فیلم ساز. از افرادی هستند که هیئتی فیلم می ساختند و همان روند را ارشاد و امور سینمایی در پیش گرفته و هم اکنون همان افرادی که هیئتی کار می کردند بدون چشم داشت درحال آموزش مجانی در سطح استان هستند و اتفاقات سازنده ای در سینما رقم زده اند.
امیرزاده ضمن اشاره به آثار برجسته و قابل دفاع ساخته شده، بیان نمود: تنها انرژی و تلاش افراد فعال در استان بود که منجر به تولید آثار درخور توجهی در سینمای استان شد در حالیکه سینمای هرمزگان در آن مدت به کمک فیلم سازان نرفت. تا این که از سال 97 با آغاز به کار انجمن سینماگران هرمزگان، خون تازه ای در رگ های سینما جریان پیدا کرده است. من روزهای روشنی را در پیش روی سینمای استان می بینم و میتوان به آینده ای درخشان امیدوار بود.
وی با تاکید بر ضرورت آموزش های مجانی در مناطق محروم و افراد کم برخوردار، اضافه کرد: اتفاقی که از سال قبل توسط امور سینمایی صورت پذیرفت، برگزاری آموزش های مجانی در سطح شهرستان ها بود. و امروزه حاصل آنرا در تواید آثار و موفقیت های فیلم سازان شهرستان های مختلف ازجمله میناب، حاجی آباد، جاسک، سیریک و بستک می بینیم. با ادامه این روند بزودی سینمای هرمزگان قدبلندتر و پرفروغ خواهد شد.
علیرضا زارعی، فارغ التحصیل رشته فیلم سازی و دانشجوی ارشد ادبیات نمایشی و مدیر انجمن سینمای هرمزگان نیز در گفتگو با خبرنگار ایسنا، ضمن تبریک روز سینما به تمام اهالی هنر سینمای استان هرمزگان در رابطه با نحوه آشنایی اش با فیلم سازی، اظهار داشت: پیش از ورود به دانشگاه با هنر تئاتر شروع کردم و برادر بزرگ ترم کوروش زارعی در ایجاد علاقه و سوق پیدا کردن من به سمت هنر تأثیرگذار بود، چونکه الگوی رفتاری، هنری و زندگی ام محسوب می شد. ابتدا با تئاتر مدارس شروع کردم سپس با ورود در تئاتر شهرستان و شرکت در جشنواره های شهرستانی ادامه دادم تا این که با مشورت و بر مبنای علاقه ام تصمیم گرفتم هنر فیلم سازی را به صورت حرفه ای و آکادمیک فرا بگیرم.
وی افزود: در دوران دانشجویی به واسطه بازی در گروههای حرفه ای هنری در تهران و با وجود پیشینه کاری که در استان داشتم، به گروههای مختلف تلویزیونی جهت بازی در سریال های مختلف معرفی شدم که مهم ترین بازی من برمی گردد به بازی در سریال معمای شاه، و در کنار آن تجربه بازی در چند فیلم کوتاه و همکاری گروههای دانشجویی در پروژه ای اختتام ترم داشتم و همینطور ساخت آثار کوتاهی که در ابتدای مسیر با جنبه تمرینی انجام می دادم و موفق شدم دو کار در عرصه دانشجویی یکی به سفارش دانشگاه و دیگری در جشنواره فیلمهای 100 ثانیه ای تولید و ارائه کنم.



زارعی اظهار داشت: بعد از بازگشت به بندرعباس در صدا و سیمای خلیج فارس بعنوان تهیه کننده تلویزیون و کارگردان هنری، و بعنوان مجری تلویزیون حضور پیدا کردم و درحال فعالیت هستم و به موازات آن در حوزه بازیگری تئاتر هم مشغول هستم. تجربه های خوبی در بندرعباس داشتم ازجمله تله فیلم شوق هنگام که بعنوان نقش اول حضور داشتم، در کنار آن تله فیلم ققنوس و آثار دیگر. و الان مشغول بازی در تله فیلم سیبل هستم که از شبکه های ملی و سراسری در هفته نیروی انتظامی پخش خواهد شد.
زارعی که بعنوان مدیرعامل انجمن سینماگران هرمزگان درحال خدمت رسانی به اهالی هنر فیلم سازی استان است خاطرنشان کرد: دو فیلم درحال تولید دارم، اولی فیلم کوتاه گاریزها که تولید انجمن سینمای جوان کشور است و در مهرماه تولید آن کلید خواهد خورد، و کار دیگر مستندی نیمه بلند که به صورت تخصصی به تعزیه و آیین های نمایشی، نسخه نویسی و شخصیت های تعزیه استان و با تمرکز بر معرفی حسین علی قضایی بزرگ ترین مرثیه سرای جنوب ایران می پردازد.
مدیرعامل انجمن سینمای هرمزگان ضمن اشاره به شرکت و کسب جوایز بین المللی توسط اهالی هنر استان بیان نمود: در وهله اول قدردانی می کنم از کسا نی که در عرصه ملی و بین المللی برای هنر فیلم سازی هرمزگان افتخارآفرینی می کنند. سینمای هرمزگان متأثر از حضور بزرگان و پیشکسوت های ارزشمندی است که همه ما مدیون تلاش آنان در گسترش هنر استان هستیم.
وی افزود: در اینجا میتوان از بزرگانی چون سید محمد عقیلی از مؤسسان سینمای آزاد بندرعباس نام برد بعد از او سید حسن هاشمی که تولید آثار درخشان موجب شدند سینمای هرمزگان به کشور و در رویدادهای بین المللی معرفی شود. در ادامه منصور نعیمی، مهدی عطایی دریایی، استاد علی رضایی و عمادالدین عمادی و هر چه به جلو می آییم افراد دیگری ازجمله کوروش گرمساری، خوبیار سالاری، احسان رضایی و دیگر دوستان جوانی که همچنان پر قدرت در حوزه فیلم سازی هستند توانسته اند آثاری قابل دفاعی را به سینمای کشور معرفی کنند و در جشنواره های بین المللی نیز شاهد درخشش آثار محمد شاکری، اصغر بشارتی، شهاب آبروشن و سارا رضایی.. بوده ایم.
زارعی در مورد وضعیت سینمای هرمزگان اظهار نمود: وضعیت سینمای هرمزگان رو به رشد و رو به جلو میتوان ارزیابی کرد. هرچند تا ایدئال بودن فاصله داریم اما باید منصفانه از هنرمندان استان اظهار داشت که در راه تولید آثار برجسته و بالا بردن پرچم سینمای استان بی وقفه درحال تلاش هستند. بعد از حضورم در انجمن سینماگران هرمزگان با همکاری دیگر هنرمندان در هیئت رئیسه بخصوص احسان رضایی، مهرداد امیرزاده، مهراب امینی، امین درستکار و مصیب داوری کوشیده ایم با برگزاری دوره های آموزشی و برگزاری جشنواره ها بحث علمی و آموزشی را پیش ببریم و آثار را ارزیابی نماییم.
وی افزود: تلاش کردیم با برگزاری دوره ها و کلاس های آموزشی با سیاست نقد و بررسی آثار هنرمندان، نکاتی را برای فیلم سازانی که اخیرا در این راه قرار گرفته اند یادآور شویم. جشنواره فیلم صد و پنج ثانیه ای گامرون شهر را داشتیم که آثار موفق و درخشانی در چارچوب های مختلف داستانی، مستند، انیمیشن و تجربی حضور داشتند. بعد از آن جشنواره فیلم اردیبهشت با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد و انجمن سینماگران هرمزگان با همت احسان رضایی در امور سینمایی اداره ارشاد، و بعد از سال ها تعطیلی به صورت حضوری برگزار کردیم.
زارعی تاکید کرد: امور سینمایی تلاش می کند که کانون های فیلم و عکسی که در شهرستان ها هستند با موضوعات مختلف مانند تصویربرداری، فیلم نامه نویسی، کارگردانی و تدوین در همین کانون با برگزاری دوره های جامعی با حضور اساتید استان برای تمام این صنوف سینمایی برگزار کند. همینطور در انجمن سینماگران هرمزگان تلاش می نماییم در حوزه فیلم نامه نویسی، سینمای تجربی و کارگردانی تا آنجایی که بضاعت ما اجازه می دهد بتوانیم قدمی برداریم.
مدیر انجمن سینماگران هرمزگان ضمن اشاره به همکاری و همراهی اداره فرهنگ و ارشاد، اظهار داشت: با همراهی تمام نهادها میتوان وضعیت سینما و هنر استان را ارتقاء داد هرچند کمی و کاستی وجود دارد اما درحال نیازسنجی و اعتبار سنجی هستیم تا دوره جامع یک ساله فیلم سازی با حضور اساتید برجسته و مجرب کشور از تهران برگزار نماییم که باز هم به حمایت های فرهنگ و ارشاد نیاز داریم.
وی با بیان این مطلب که استعدادهای زیادی در شهرستان ها وجود دارد، بیان نمود: در شهرهایی مانند بشاگرد، جاسک، حاجی آباد، رویدر، بندر خمیر، پارسیان با نیازسنجی هایی که انجام شد دوره های آموزشی را توسط امور سینمایی برگزار شد و متوجه میزان بالای علاقه مندی و استعدادهای فراوان شدیم و ما را مجاب کرد تا سیاست هایی برای امسال اتخاذ نماییم و زیرساخت ها را به لحاظ تجهیزات فنی مهیا نماییم تا علاقه مندان را به صورت علمی و تجربی آموزش دهیم و در کنار آنان باشیم.
زارعی تصریح کرد: اتفاق خوب دیگری که درحال شکل گیری است حوزه انیمیشن است که احتیاج به حمایت بیشتری دارد. با حضور جوانان مستعدی که به صورت گروهی در تیم کرانه با انگیزه در این حوزه فعالیت می نمایند و گروه ها و افراد فعال دیگر در این عرصه، نگاه ویژه های را می طلبد و ما را تشویق می کند که با فراهم کردن شرایط و زیرساخت ها و کمک در بازاریابی برای آثار ساخته شده، از آنان حمایت نماییم تا نمود هنری خور را به جامعه معرفی کنند و هم از نظر اقتصادی تامین شوند و هم رسالت هنری خودرا به جا بیاورند.
وی در مورد استقبال و حضور مردم از سینما اظهار نمود: در سطح شهر بندرعباس دو سینمای ستاره شهر و ستاره جنوب به صورت فعال داریم، که مدیران آن تلاش می کنند آثار به روز و خوبی را که در دیگر سالن های سینمایی کشور اکران می شود در شهر بندرعباس هم اکران شود. علاوه بر آن در شهرستان های میناب و بندرلنگه نیز سالن سینما داریم.
زارعی خاطرنشان کرد: سالن های سینمایی در بندرعباس به علت حضور اقوام و سلایق متنوع فعال تر است، اما استقبال پرشور و مورد انتظاری با وجود تبلیغات مجازی و بیلبوردهای شهری، از فیلمهای اکران شده از جانب مردم صورت نمی گیرد. من فکر می کنم مردم هم باید این دغدغه و احساس نیاز را داشته باشند و سینما را یک ضرورت بدانند، چونکه هنر و بیان هنری و نگاه هنری در مسائل اجتماعی، روزمره و کاری آنان تأثیرگذار خواهد بود.
مدیر انجمن سینماگران هرمزگان اعتقاد دارد مردم رفتن به سینما و دیدن آثار هنری را جزء سبد کالایی خود جای دهند و تصریح کرد: من بعنوان یک هنرمند، سینما ستاره شهر و سینما ستاره جنوب را بعنوان یک مکان فرهنگی و سرگرمی به همه مردم شهرم معرفی می کنم که می توانند آخر هفته و اوقات فراغت خودرا در سالن های سینمای شهر بگذرانند و آثار فاخر و به روز سینمای کشور را ببینند و استقبال کنند. در پایان، هنر برای مردم است نه هنر برای هنر، پس ضرورت هنر نیاز مردمی دارد که امیدوارم مردم به این اصل توجه نمایند.




منبع:

1401/06/22
10:16:55
5.0 / 5
377
تگهای خبر: آب , بازار , بندرعباس , تخصص
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش