ركوردشكنی دما در قطب جنوب چرا ما باید بترسیم؟


ركوردشكنی دما در قطب جنوب چرا ما باید بترسیم؟ فاما كیش: حدود 4 سال پیش بود كه برای نخستین بار خبری زیست محیطی ترجمه كردم كه با تیتری كه برای من به شدت ترسناك بود در خبرآنلاین منتشر شد؛ «تیرماه 95، گرمترین ماه تاریخ». اما در این مدت آن قدر ماه ها و سال های مختلف به گرمترین های تاریخ تبدیل شدند كه دیگر آن تیتر ترسناك، به یك خبر معمولی روزانه تبدیل گشته است كه احیانا اصلا برای مخاطب جالب هم نیست. حتی 10 روز پیش دانشمندان گزارشی از یك ركوردشكنی در قطب جنوب منتشر نمودند كه بسادگی در بین اخبار روزانه ركوردشكنی های اقلیمی گم شد.



در روز ۹ فوریه، دمای منطقه ای در قطب جنوب برای نخستین بار در تاریخ ثبت شده به ۲۰.۷۵ درجه سلسیوس رسید، گرم ترین دمای ثبت شده در قطب جنوب قبل از این ۱۹.۸ درجه سلسیوس و مربوط به سال ۱۹۸۲ بود. البته این دما ثبت شده باید توسط سازمان جهانی هواشناسی تایید گردد، اما نتیجه آن برای بسیاری شگفت آور بود. تا حدی كه یكی از پژوهشگران گروهی كه به این نتایج رسیدند، اعلام نمود كه تابحال با چنین چیزی روبرو نشده است.
این ركورد شكنی ادامه روندی است كه در ده ها سال اخیر، در سراسز جهان مشاهده شده است، بر طبق تحقیقی ۲۱ دسامبر سال ۲۰۱۲ در مجله نیچر انتشار یافته است دمای میانگین در یكی از ایستگاه های قطب جنوب از سال ۱۹۵۸ ال ۲۰۱۰، بیشتر از ۲ درجه افزایش پیدا كرده است.

وقتی همه این اخبار هر روز در رسانه های مختلف منتشر می شود و خبری از نتایج آن نیست، سوالی به وجود می آید؛ «آیا تكراری بودن ركوردشكنی های اقلیمی، به معنای ترسناك نبودن آن است؟»
شاید برای ما بعنوان افرادی ساكن در خاورمیانه كه قسمتی از عمر خودشان را هم سپری كرده اند، در نگاه اول پاسخمان به این پرسش مثبت باشد و در ذهن خود تغییر اقلیم و گرمایش جهانی را برای زمان و مكانی دور ببینیم، زمان و مكانی كه متعلق به ما نیست.
اما شاید بهتر باشد با نگاهی دیگر به اتفاقاتی كه در همین چند سال در جهان رخ داده در پاسخمان نسبت به این پرسش تجدیدنظر نماییم.
آتش سوزی های اخیر استرالیا یكی از نتایج واضح همین موضوع است، سال های زیادی است كه میانگین دما در این كشور یك درجه بیشتر از میانگین بلندمدت است و همین یك درجه دمای بیشتر از میانگین «تكراری» دلیلی غیرمستقیم برای شروع آتش سوزی در سرتاسر استرالیا تبدیل گشته است.
ایران هم در سال های اخیر با نتایج از گرمایش جهانی روبرو شده است كه بخاطر مطالعات كمی كه دراین زمینه انجام شده است، ارتباط خیلی از پدیده ها و حوادث زیست محیطی رخ داده در ایران با تغییراقلیم واضح نشده است.
اما سیل های یك سال اخیر در سرتاسر ایران مثالی واضح از این اتفاق است، حوادث طبیعی كه جان ده ها نفر توسط آن گرفته شد و خانه هزاران نفر هم تخریب شد. رئیس كارگروه هواشناسی و اقلیم شناسی هیات ویژه گزارش ملی سیلاب ها تایید نمود كه به این حوادث و سیل های ایران ارتباط وجود دارد.
مطالعات دیگری از كریم عباسپور هم نشان داده بود كه با ادامه روند گرمایش جهانی، احتمال وقوع سیل و خشكسالی در بعضی مناطق ایران افزایش پیدا كرده است.
همین موضوع بسادگی تایید می كند كه تغییراقلیم نه برای زمان دوری است، نه مكانی دور و همین امروز در مكانی از ایران در حال رخ دادن است، بنا بر این هر ركوردشكنی اقلیمی در هر یك از نقاط كره زمین به مدلول افزایش احتمال وقوع اتفاقی ترسناك در ایران است.

*روزنامه نگار

۲۳۵۲۳۷


منبع:

1398/12/05
22:34:54
5.0 / 5
4112
تگهای خبر: سازمان
این مطلب فاما کیش را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳

famakish.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فاما كیش محفوظ است

فاما كیش

تجارت و گردشگری در کیش